Twój zdrowy styl życia od dziś !!!

Śledź pod pierzynką

Dziś przepis na sałatkę. Nie wszyscy przepadają za śledziami, ale przemycone dyskretnie w sałatce mogą nadać fajnego smaku. Idealnie też wpiszą się w klimat nadchodzących świąt.

Składniki:

– 6 płatów śledziowych powinny być w zalewie solnej, ale mogą być też lekko marynowane, ważne żeby były bez dodatków poza cebulą, ponieważ ją też można będzie wykorzystać,
– 2 szt. cebuli, jeśli nie ma marynowanej,
– 4 szt. marchewki,
– 6 szt. ziemniaków,
– 200 gram majonezu,
– 6 szt. jajek,
– pietruszka lub szczypiorek,
– sól, pieprz czarny i czerwony.

Przygotowanie:

Ugotować i wystudzić jajka, ziemniaki i marchewkę. Śledzie konserwowe wymoczyć co najmniej godzinę w mleku a marynowane osuszyć pokroić w paseczki, ułożyć na dnie przezroczystej miski. Następnie pokroić drobno cebulę jeśli jest marynowana to można ją wykorzystać i pokroić, ważne żeby pozbyć się nadmiaru zalewy. Na śledzie i cebulę warstwa majonezu. Teraz kroimy marchewkę w kosteczkę i po niej kolejna warstwa majonezu. Kolejne są ziemniaki, które dobrze posolić i popieprzyć. Na ziemniaki pokrojone w kosteczkę jajka i majonez. Na wierzch szczypiorek lub pietruszka dla kontrastu można zmielić odrobinę czerwonego pieprzu, w moim wykonaniu jest kolendra i płatki chili.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mój plan na tegoroczne święta niespodziewanie się zmienił, jednakże napewno będzie smacznie i kolorowo. U mnie bardziej wytrawnie niż słodko, niemniej jednak trzeba będzie spróbować wszystkich Wigilijnych potraw.

Życzę czytelnikom Karuzeli zdrowia dużo udanych potraw i uśmiechu w trakcie przygotowań do świąt. Jestem ciekawa czy ktoś zdecyduje się na śledzia pod pierzynką 🙂

Możesz również polubić…